Vinkkejä polkurakennelmista. Blogitekstit kuvien jälkeen.

Vieritä palkkia.

Erilaiset polut ympäristöineen antavat luonnetta paikoin metsäiselle, paikoin kallioiselle tai laaksomaiselle tontilleni. Liitän kuvakoosteen, joissa näkyy luonnonmaateriaalien kuten kivien, hakkeiden ja puuainesten vuoropuhelu jopa käpyjä myöten. 

Tonttini Kirkkonummella, 8000 neliötä, on ollut jo vuosia talvisin melkoinen herkkukaappi valkohäntäpeuroille ja kauriille. Myös jänikset ovat hakeneet maistiaisia erityisesti juuri istutetuista omenapuunrungoista. Nälissään nuo ihanat otukset ovat osanneet repiä suojaverkkoja alas ja keksiä muutakin jäynää.

Mitä tehdä parille kilolle ristipääruuveja? Niitä oli kertynyt purkutuotteena saamistani kerrostaloyhtiön parvekerimoista. Yhtiön roskikselta oli löytynyt myös keittiökaapin leikkuulauta.

Osa tästä artikkelista on julkaistu Rhododendron lehdessä 4/2019. Kuva yllä Rodolaaksostani.

Talon eteläreunaa ympäröi laatoitus, jonka syntymästä oli kulunut jo 20 vuotta. Kerran se oli jo puhdistettu, mutta jokavuotinen humus oli tehnyt tehtävänsä. Laattojen välit kukertivat sammalta ja maksarruohoa milloin kellervänä, milloin vihervänä. Yläpuolella taivasta hipovista männyistä tippuvia neulasia oli vaikea lakaista tai puhalluttaa...

Kesällä 2017 ruttojuurikaivanto oli mahdollisuuksien lähde. Alla kuvia ympäristöstä, jossa lammikon yhteyteen rakennettiin uusi terassi, rähjääntynyt kaivonkansi sai uuden ilmeen ja reunuksille rehevöitettiin kasvillisuutta.