Sammaltarinan jatko-osa


Kirjoitin  aikaisemmin sammaleen poistosta  nurmikoltani.  Tässä täydennystä.


Sammalta irtosi maasta koneellisesti useita kuutioita, silti sijoittelu löyty yllättävän helposti. Kun oli ollut pakko kaataa lehtipuita roskaamasta ulkorakennusten kattoja, jäi tilalle melkoinen kuoppa. Se täyttyi, kun  tiehoitokunta tarvitsi ojituksia parantaessaan paikkaa savi-sora-massoille. Sammaleet saikin hyvin levitettyä kentän päälle.

Samalla löytyi idea toiseen ongelmaan. Tontin perälle oli kertynyt kasa auton renkaita Audista Volvoon ym. Ratkaisuksi tuli renkaiden asettelu korkeahkoon soraseinämän tueksi. Kuvassa istutetut Rinneangervot ovat  kesän mittaan rehevöityneet mukavasti. Kivien keräilijänä voin ajan kanssa täyttää  verkotetun seinämän ja renkaiden välit.

Parkkipaikalle ajettaessa näky sammalkentälle on ilmava.        Se tarjoaa myös lisää paikoitustilaa sitä tarvittaessa. Saven sekainen sorapinta on kovettuneena vahva. Muun rikkakasvuston pyrin pitämään kurissa kitkemällä.


Polkuseikkailuja

Erilaiset polut ympäristöineen antavat luonnetta paikoin metsäiselle, paikoin kallioiselle tai laaksomaiselle tontilleni. Liitän kuvakoosteen, joissa näkyy luonnonmaateriaalien kuten kivien, hakkeiden ja puuainesten vuoropuhelu jopa käpyjä myöten. 

Onko vaivanasi Ruttojuuret? Neljä vuotta sitten käymäni sota on jo historiaa, mutta huomasin useiden puutarhaihmisten miettivän, kuinka päästä eroon, Siksi uusin juttuani hieman lyhenneltynä. Neljästä taimesta lähtenyt sadan neliön alue Ruttojuuria sai väistyä.

Lumenton, lämmin ja kostea talvi näytti kykynsä. Tontillani olivat nurmikot muuttuneet sammalhetteiköksi. Vaikka kauniiksi väitetään, en luota sen kestävyysarvoihin. Nyt saivat sadat neliöt kokea kohtalonsa, kunnollisen sammeleenpoistajan. Jotkut alueet vielä kahteenkin kertaan. Neljän täyspäivällisen tuloksena syntyi kuutiokaupalla tuota vihreää...

Puutarhamatkoilla esimmerkiksi Skotlannin lumo oli niin suuri, että tulin tokaisseeksi "kunpa eläisin vanhaksi." Ei siksi, että se olisi itseisarvo. - Vaan kun joka reissu on nostattanut ideoita ja energiaa niin. että niillä pötkisi pitkälle eteenpäin. Skotlannin metsäiset jyrkänteet jo itsessään kertoivat työmäärästä, jota on tarvittu sadankin...

Toinkin ao. tikkaat olohuoneeseen. Näillä stepatessa on on mukava karanteenissa ollessa pitää kuntoa yllä.

Mitä tehdä, kun upea, tuuhea pihakuusi esti jo saunaan pääsyä. Lumitalvina piti liki kontata alta, ellei halunnut lunta niskansa. Kaataahan se piti, kuten aikanaan moni muukin.

K-Raudasta löytyi kiertokasvien kiipeilytelineet. Mikä eteen, kun jyhkeät rauta- tai puuportit eivät tuntuneet sopivalta. Ne olisivat tukkineet näkymän sekä taloon että puutarhaan. Kiertely kaupoissa tuotti tuloksen. Löysin kolmiosaisena linkkuun menevät vahvaa terästä olevat, mutta kevyet tukitelineet. Toinen leveähkön pottin vasemmalle, toinen...