Maalaaminen on projekti

08.03.2021
Viisaus 82x103 akryyli kangaspohjalle
Viisaus 82x103 akryyli kangaspohjalle
Rohkeus 82x103 akryyli kangaspohjalle
Rohkeus 82x103 akryyli kangaspohjalle
Lempeys 82x103 akryyli kangaspohjalle
Lempeys 82x103 akryyli kangaspohjalle

Koskaan ei tiedä, mitä tapahtuu, kun värit alkavat viedä

Aiheeni lähtevät lähiluonnosta, jossa totuus on aina jäljennöstä eli maalausta hienompi. Siksi en pyri tulkinnoissani ns. näköisyyteen, tosin  tunnelmaan sitäkin enemmän. Maalatessa alkuidea vaihtaa jatkuvasti muotoaan. - Joskus tuskailunkin kautta. Niin kauan, kunnes tulos tyydyttää. Ja niin kauan, kunnes pinta jättää rauhaan. Lopputulos yllättää aina. 

Alla kalliokasvuston värien kirjoa alkuideana.  Yllä vasemmalla Viisaus. Keskellä oleva maalaus sai alkuvoimansa sulavan jäätikön voimasta, syöksystä nimeltään  Rohkeus. Oikealla rahka-sammal ja torvijäkälien leikki poiki herkän maalauksen nimeltään Lempeys. Joskus nimet viestivät siitä, mitä on haluttu kuvata. Ehkäpä nämä kuvat eivät vaadi selityksiä. Kolmiulotteisuus kun voi houkutella jatkuville tutkimusretkille, kerta kerran jälkeen. Kokemaan väripintojen summa ristikkäin, allekkain, päällekkäin. Tunnusomaista on karheus ja kosketeltavuus.  Ei taidetta tarvitse ymmärtää. Vaan kokea.


Näin kaunista on itse luonto. Kanerva ja jäkäläkasvusto poiki työn Viisaus. Oikealla olevaa oli taas lähtökohtana työlle Rohkeus ja alinna vaaleanpunerva rahkasammal työlle Lempeys. Työt ovat kooltaan 800x1000 mm. Akryyli, palettiveitsi, sekatekniikka,